Ajokortti merelle


Ajokortti merelle on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka toteuttajana on Suomen Purjelaivasäätiö. Hankkeen tarkoituksena on avata väylä töihin merelle tai merenkulkualan opintoihin: saada kokemusta ja itseluottamusta vesiltä, näkymiä työmahdollisuuksiin vesillä esimerkiksi yhteysaluksilla tai charter-aluksilla vaikkapa kesä- tai keikkatöiden muodossa ja tietoa merenkulkualan opiskelumahdollisuuksista.

Kenelle?
Osallistujan tulee olla 18-29-vuotias nuori aikuinen. Asuinpaikalla ei ole väliä. Etusijalla ovat ne nuoret, jotka eivät ole työelämässä tai koulutuksessa. Osallistuminen hankkeeseen ja sen koulutuksiin on maksutonta.
Varsinaista ennakko-osaamista ei tarvitse; kaiken tarvittavan oppii koulutuksen aikana. 

Mitä koulutukseen kuuluu?

Käytännössä hankkeen puitteissa on mahdollista saada koulutusta ja todistus aluksella annetusta kansimiehen koulutuksesta, päästä tarvittaville kursseille (EA 1 ja alkusammutuskurssi) ja kerryttää käytännön kokemusta harjoittelun muodossa kuunari Helenalla. Lisäksi koulutukseen kuuluu itseopiskelutehtäviä ja webinaareja. Kunkin osallistujan kohdalla tarpeelliset osiot arvioidaan yhdessä osallistujan kanssa, ja lopuksi osallistuja antaa näytön kuunari Helenan päällikölle osaamisestaan. Hyväksytyn näytön perusteella osallistuja saa todistuksen osaamisestaan. Osallistujia tuetaan työ- ja opiskelumahdollisuuksien kartoittamisessa jatkoa ajatellen.

Milloin koulutus alkaa ja kauan se kestää?

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti kevään 2022 aikana, mutta mukaan kannattaa hakea helmikuun loppuun mennessä. Helmi-maaliskuussa pääpaino on webinaareissa ja itseopiskelussa, maalis-huhtikuussa käydään ensiapu- ja alkusammutuskurssi ja toukokuussa siirrytään Helenalle tositoimiin eli opettelemaan käytännössä kansimiehen tehtäviä. Harjoitteluja Helenalla on mahdollista tehdä huhti-marraskuun aikana erikseen osallistujan kanssa sovittuina ajankohtina. Näytöt osaamisesta voi antaa Helenan lähipäivien tai harjoittelun päätteeksi. Itseopiskelumateriaalit, webinaarit, kurssit, lähipäivät Helenalla, harjoittelut ja näyttö tulee olla suoritettuna 30.11.2022 mennessä - jouston varaa on siis paljon ja paljon voi sovitella osallistujan omaan elämäntilanteeseen sopivaksi!

Mitä muuta tähän kuuluu?

Koulutuksen aikana osallistujat saavat ajantasaista tietoa merellä työskentelystä, mitä se vaatii ja minkälaista työ on. Webinaareissa on vierailevia puhujia merenkulkualalta ja alan opiskelijoita jakamassa vinkkejään alalle hakeutumisessa. Koulutuksen yksi tavoite on antaa osallistujille käsitys siitä, kuinka jatkaa eteenpäin ja saada tukea omiin alanvalintapohdinoihin: mitä merenkulkuala tarjoaa, minkälaisia töitä voi tehdä merellä. Koulutuksessa avataan myös vapaaehtoistyömahdollisuuksia vesillä.

Kysyttävää?

Mikäli pohdit olisiko tämä sinulle sopiva juttu, ota toki yhteyttä stafinfo(at)staf.fi, autamme mielellämme!

Okei, mä tuun mukaan!

Varsinainen ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta mukaan saattaa vielä mahtua mahdollisten peruutusten myötä! Otathan yhteyttä stafinfo(at)staf.fi Kuva: Jasper Armanto