Purjehdustemme kuvaus

Mihin lähden mukaan, jos lähden Suomen Purjelaivasäätiön purjehdukselle? 

Purjehduksemme ovat jotain muuta kuin lomaa, risteily tai purjehduskurssi - ne ovat aina seikkailuja. Seikkailu koostuu uusista ihmisistä, aina vähän ennakoimattomista luonnonolosuhteista, oppimiskokemuksista, uusista paikoista ja arjen sattumuksista merellä, haasteista joista selvitään yhdessä kirjaimellisesti vetämällä yhtä köyttä. 

Purjehduksemme sopivat kaikille ikään, taustaan tai purjehduskokemukseen katsomatta. Kaikki purjehduksemme toteutetaan omilla aluksillamme, kuunari Helenalla ja sy Vahinella. Toimintaa pyöritetään täysin vapaaehtoisvoimin ja sail training -periaatteiden mukaan: tärkeintä ei ole purjehduksen oppiminen, vaan purjehtimalla oppiminen niin itsestä, muista, tiimityöskentelystä, omista rajoista ja mukavuusalueesta. Siinä samalla toki oppii myös konkreettisia taitoja purjehdukseen ja merenkulkuun liittyen. Vapaaehtoisemme ovat kaikki koulutettuja ammattilaisia, jotka jakavat mielellään osaamistaan! Kaikkien purjehdustemme hintaan sisältyy purjehdusvarusteet (paukkuliivit, kuunari Helenan purjehduksilla myös purjehdushaalarit ja -takki) sekä ylläpito purjehduksen aikana. 

Purjehduksillamme kaikki tehdään yhteistyönä ja tekemällä oppien. Tasotestejä, tenttejä tai suorittamista ei meidän seikkailuissa ole. Kun lähdet mukaan, et koskaan ole pelkkä matkustaja, vaan täysipainoinen miehistön jäsen, joka osallistuu kaikkiin purjehdusarjen tehtäviin kansityöskentelystä ja purjemanöövereistä ylläpitotehtäviin, siivoukseen ja ruoanlaittoon. Kaikkiin tehtäviin opastetaan, eikä mistään tarvitse yksin olla vastuussa.

Emme suvaitse minkäänlaista syrjintää, rasistista käytöstä, väkivaltaa tai häirintää purjehduksillamme tai muussa toiminnassamme.  Sitoudumme toiminnassamme osallistamisen ja kaikkien mukaan ottamisen periaatteeseen. Mikäli epäasiallista käyttäytymistä kohtaa purjehduksella, siitä voi tehdä ilmoituksen vapaasti ilman pelkoa vastatoimista. Väärinkäytökset tai epäilykset voi ilmoittaa osoitteeseen stafinfo@staf.fi tai anonyymisti lomakkeen kautta. Säätiön johto käsittelee ilmoitukset puolueettomasti. 

Purjehduksella eletään vahtivuorojen mukaan, jossa tehtävät ja "työvuorot" vaihtelevat ja rullaavat läpi vuorokauden. Jos siis kaipaat lepoa, valmista lomapakettia ja akkujen lataamista helpoissa olosuhteissa, purjehduksemme eivät ole oikea valinta. Jos sen sijaan haluat kokemuksen, jossa yhdistyy itsensä ylittäminen, uskomattomien kokemusten jakaminen uusien ihmisten kanssa, paikat, joihin ei ilman venettä pääse ja purjehduksen kaikki puolet, lämpimästi tervetuloa mukaan - tulet varmasti viihtymään!

Stand by -vahdissa laitetaan ruokaa koko porukalle, tiskataan, siivotaan, tehdään mahdollisia muita ylläpitotehtäviä kannen alla tai päällä ja ollaan valmiudessa, mikäli kansivahti tarvitsee apua esimerkiksi purjeiden nostossa tai laskussa.

Kansivahdissa tähystetään, ohjataan alusta, navigoidaan, suoritetaan purjemanöövereja ja rantautumisia tai rannasta lähtöjä.

Vapaavahdissa levätään, nukutaan, seurustellaan, syödään, pelataan, tutustutaan satamakaupunkiin tai osallistutaan aluksen tehtäviin vapaaehtoisesti, oman jaksamisen mukaan.
  

Alla esiteltynä erilaisia purjehduksiamme. Kansainväliseen sail training -toimintaan voit tutustua kattojärjestömme Sail Training Internationalin sivuilla


Junioripurjehdukset (12-14-vuotiaat)

Junioripurjehduksilla 12-14 -vuotiaat opettelevat purjehduksen, merenkulun ja tiimityöskentelyn perusteita turvallisesti ammattitaitoisen päällystön opastamina. Miehistössä on mukana myös gasti, joka on aiemmin Purjelaivasäätiön purjehduksille osallistunut nuori. Osallistujat vastaavat yhdessä pienryhmissä (vahtivuoroissa) muun muassa aluksen ohjaamisesta, purjeiden nostoista ja laskuista sekä ruuanlaitoista ja muista talousaskareista. Samalla kun uudet taidot karttuvat, kasvaa myös junnupurjehtijan luottamus omiin kykyihinsä. Tiimityöskentely tulee tutuksi käytännön kautta ja uusia ystävyyssuhteita syntyy väistämättä.
Junioripurjehdukset kestävät 3-4 vuorokautta. Matkalla purjehditaan saaristossa ja yövytään reitin varrella olevissa satamissa. Merellä asioita opitaan itse tehden ja osallistuen, satamissa vieraillaan ohjatusti muun muassa luontopoluilla, idyllisissä saaristokylissä ja uimarannoilla.

Junioripurjehdukset tapahtuvat helpoilla merialueilla, joissa aallokon korkeus on yleensä alle 50 cm. Tyypillisesti reitti kulkee sisäsaaristossa. Aiempi purjehduskokemus ei ole tarpeen. Purjehdukseen tottuneillekin muutaman päivän purjehdus yhdessä saman ikäisten kanssa tarjoaa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Osallistujat eivät tarvitse purjehdusvaatteita eikä kalliita purjehdus varusteita, pelkkä reipas asenne riittää!

Nuorisopurjehdukset 15-29v

Erityisesti nuorille suunnatut purjehdukset tarjoavat toimintaa merellisessä ympäristössä. 5-7 päivän mittaisten seikkailujen aikana tutustutaan Suomen rannikon ja Itämeren lähialueiden mielenkiintoisimpiin kohteisiin. Purjehdukset on ensisijaisesti suunnattu alle 29-vuotialle seiloreille.

Purjeiden käsittelyyn, aluksen ohjaamiseen, ruuanlaittoon, tiskaukseen ja muihin tehtäviin osallistuvat kaikki purjehtijat vuorollaan. Opastuksesta vastaavat koulutetut vapaaehtoiset ja gasti (kuunari Helenalla), joka on aiemmin säätiön purjehduksella mukana ollut nuori. Sekä merellä että satamissa on myös vapaa-aikaa.

Aiempi purjehduskokemus ei ole tarpeen. Purjehduksen aikana opetellaan yhdessä purjehduksen ja merenkulun perusteita käytännön kautta. Pääpaino toiminnassa on tekemällä oppimisessa, tiimityössä ja uusien kokemusten sekä ystävien saamisessa.


Ulkomaiden seikkailupurjehdukset (18+)

Suuria aaltoja, matkapurjehdusta yövahdeissa ja uusia satamia! Suomen Purjelaivasäätiön ulkomaille suuntautuvat seikkailupurjehdukset tarjoavat merellisiä haasteita ja elämyksiä kokeneillekin purjehtijoille vesillä, joilla olosuhteet eivät joka päivä ole välttämättä pelkkää sivumyötäistä ja auringon paistetta. Seikkailupurjehduksen osallistujat kuuluvat matkan ajan purjealuksen miehistöön ja vastaavat vahtivuoroittain pienryhmissä eli vahdeissa aluksen ohjaamisesta, purjeiden nostoista, laskuista ja vaihdoista sekä ruuanlaitoista ja muista talousaskareista. Kaikki tehtävät hoidetaan yhdessä. Satamissa vieraillaan reitistä ja sääolosuhteista riippuen muutaman päivän välein. Satamissa ja merellä on myös vapaa-aikaa.

Seikkailupurjehdukset järjestetään kohtuullisen vaativilla tai vaativilla merialuilla. Seikkailupurjehdukset on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja yläikärajaa ei ole. Alaikäiset nuoret (15-17v) voivat osallistua purjehduksille huoltajan seurassa. Nuoren tulee kuitenkin olla kykenevä osallistumaan vahtityöskentelyyn itsenäisesti, ilman vanhemman apua. Aiempi purjehduskokemus on suotavaa, mutta ei välttämätöntä. Seikkailupurjehdukset kestävät noin viikosta jopa kuukauteen ja niitä järjestetään syksyisin ja keväisin.

Kohtuullinen peruskunto ja joustava mielenlaatu eivät ole pahitteeksi seikkailupurjehtijalle. Paikoin kolea sää, reipas tuuli ja kunnon aallot voivat vaatia voimia, mutta ne myös antavat kokemuksia ja muistoja, joita ei kotivesillä voi saada.


Tall Ships Races (TSR) ja Atlantic Rally for Cruisers (ARC) purjehdukset

Tall Ships Race -purjehdusten miehistöön ovat tervetulleita erityisesti 15-25 -vuotiaat nuoret, mutta vanhemmillekin purjehtijoille on muutamia paikkoja tarjolla. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta purjehduksesta. TSR-purjehdukset tarjoavat kansainvälistä humua, kilpapurjehduksen huumaa, tunnelmaa vierailusatamissa sekä tiimihenkeä omalla aluksella. Matkat koostuvat useita vuorokausia kestävästä purjehdusosuudesta ja vierailusatamien monipuolisista ohjelmista. Suurten purjelaivojen kilpailun järjestää Sail Training -organisaatioiden kansainvälinen kattojärjestö Sail Training International (STI). Tapahtuma vierailee Itämerellä joka neljäs vuosi.

ARC on ehkä suosituin säätiön purjehduksista. Tapahtuma on suunnattu täysi-ikäisille purjehtijoille. ARC on leikkimielinen kilpailu Las Palmasista St. Lucialle. SY Vahine osallistuu ARC:hen lähes poikkeuksetta.