Usein kysytyt kysymykset

Alla purjehduksistamme usein kysyttyjä kysymyksiä. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä—autamme mielellämme!

Yleistä purjehtimisesta ja matkoista

Mitä on "Sail Training" -merivalmennus?

Sail training -purjehdukset, eli merivalmennukset, ovat opettavaisia elämyksiä ja seikkailuja, joita toteutetaan eri kokoisilla purjealuksilla ympäri maailmaa. Kokemuksen keskiössä on osallistujan henkilökohtainen ja sosiaalinen kehitys. Toisin kuin risteilyllä tai purjehduskurssilla, Sail Training -purjehduksen lähtökohtana on osallistujien kokonaisvaltaisen kasvun ja ryhmähengen tukeminen miehistön jäsenenä toimien – jokainen osallistuja on aktiivinen osa aluksen arkea. Voit tutustua Sail Training -menetelmään tarkemmin täällä.

Mitä tarkoittaa "legi"?

Legi on merenkulkutermi, joka tarkoittaa yhtä osuutta pidemmästä purjehduksesta tai purjehduksen etapista. Esimerkiksi, jos alus tekee kuukauden mittaisen matkan, joka jakautuu neljän sataman välille, muodostaa kukin väli oman leginsä.

Legit voivat erota toisistaan kestoltaan, reitiltään ja miehistöltään. Usein osallistujat voivat valita, mille legille he osallistuvat — yhdelle tai useammalle. Tämä tekee osallistumisesta joustavaa ja antaa mahdollisuuden hypätä mukaan juuri itselle sopivassa kohdassa matkaa. Kaikki varattavissa olevat purjehduksemme ovat legejä.

Milloin legi alkaa ja loppuu?

Legi alkaa varausjärjestelmässä ilmoitettuna päivänä klo 15 ja päättyy ilmoitettuna päättymispäivänä klo 12, ellei toisin ole ilmoitettu.

Esimerkkilegi
19.5.–22.5.2025 Turun saaristosta Hankoniemen kautta Helsinkiin (Turku–Helsinki)
Legi alkaa Turusta 19.5. klo 15 ja päättyy Helsinkiin klo 12

Legiin osallistuva voi oleskella, purjehtia ja yöpyä aluksella, vaikka päätössatamaan saavuttaisiin aikaisemmin tai vaikka varsinainen lähtö ei tapahtuisi legin ensimmäisenä päivänä.

Mikä purjehdus sopii ensikertalaiselle ja mikä kokeneelle purjehtijalle?

Purjehduksen haastavuus muodostuu monesta tekijästä, mm. sääolosuhteista, legin pituudesta, ryhmän koosta ja kokoonpanosta, henkilökohtaisista toiveista ja peloista – vain muutamia mainitaksemme. Lähtökohtaisesti kaikkiin purjehduksiimme tulee suhtautua seikkailuina ja kaikille purjehduksille voi tulla mukaan purjehduskokemukseen katsomatta. Väitämme, että jokaisella purjehduksella kaikki oppivat jotain uutta joko purjehduksesta, aluksista, merenkulusta, itsestään, omista rajoistaan tai muista ihmisistä. Käytännössä kaikilla purjehduksillamme onkin mukana sekä ensikertalaisia tai hyvin vähän purjehtineita ihmisiä että kokeneempia purjehtijoita.

Sääolosuhteet ovat iso tekijä siinä, kuinka haastavaksi purjehdus koetaan. Tässä on kuitenkin suuria henkilökohtaisia eroja: toinen kokee saaristopurjehduksen haastavaksi kesäiseen vastatuuleen purjehdittaessa, toinen taas ei ole moksiskaan kovemmissakaan syystuulissa aavalla Itämerellä.

Mikäli sinua mietityttää purjehduksen sopivuus, voit olla meihin yhteydessä ja kertoa omista lähtökohdistasi, niin löydämme sopivan legin yhdessä. Lisätietoa löydät myös purjehdusten esittelysivulta.

Varaukset, maksutavat ja peruutukset

Kuinka varaan purjehduksen?

Tutustu ensin eri purjehdustyyppeihin ja valitse sitten kalenterista sopivin ja kiinnostavin purjehdus! Purjehduksen voi varata purjehduskalenterista löytyvien ilmoittautumislinkkien kautta.

Voinko tehdä alustavan varauksen ja vahvistaa sen myöhemmin?

Valitettavasti tämä ei ole mahdollista; kaikki varaukset ovat sitovia ja tehdään varausjärjestelmän kautta.

Kuinka purjehdus maksetaan?

Kaikki purjehduksemme laskutetaan yhdessä erässä noin 14 vuorokautta ennen purjehduksen alkamista. Lasku lähtetään ilmoittautumisen yhteydessä annettuun sähköpostiosoitteeseen.

Purjehduksen voi maksaa myös Smartumin, Edenredin tai Epassin -liikuntaedulla. Hyödyntääksesi liikuntaedun, maksa haluamasi määrä liikuntaetusi sivuston tai sovelluksen kautta Suomen Purjelaivasäätiö ry:lle ja lähetä meille kuitti sekä tieto varaamastasi purjehduksesta sähköpostitse. Vähennämme loppulaskustasi käyttämäsi liikuntaedun määrän.

Mitä purjehduksen osallistumismaksu sisältää?

Purjehdusten osallistumismaksuun sisältyy mm. ateriat aluksella koko purjehduksen ajan, purjehdukseen opastus ja opetus, majoitus aluksella satamissa, satamamaksut, saunat ja suihkut satamissa, sekä turvavarusteet. Purjehdusmaksuun ei sisälly mm. tulo- tai lähtömatkat satamista tai viranomaiskulut maihin tullessa (esim. Karibialla), eivätkä ruokailut aluksen ulkopuolella.

Huomioithan myös, että sekä kuunari Helenan että SY Vahinen purjehduksille tulee ottaa omat säänkestävät purjehdusvaatteet mukaan.

Löydät tarkemmat tiedot ja ohjeet varaus- ja peruutusehdoistamme.

En saanut varausvahvistusta, mitä teen?

Jos et saanut varausvahvistusta sähköpostiisi, eikä se löytynyt roskapostikansiostakaan, olethan yhteydessä toimistoomme, niin huolehdimme varauksen kuntoon!

Voinko peruuttaa osallistumiseni purjehdukselle?

Kyllä, varatun purjehduksen voi peruuttaa milloin vain ennen purjehduksen alkamista, mutta kaikista peruutuksista peritään peruutusmaksu. Peruutusmaksu määräytyy sen mukaan, kuinka myöhään varaus perutaan. Tarkistathan tarkat ohjeet ja ehdot varaus- ja peruutusehdoistamme.

Toteutuuko purjehdus varmasti?

Käytännössä on erittäin harvinaista, että purjehdus joudutaan perumaan. Poikkeustilanteita voi kuitenkin sattua ja joskus myös purjehduksen reittiä tai aikataulua voidaan joutua muuttamaan. Pyrimme aina kuitenkin siihen, että lähtö- ja päätössatamiin sekä legin ajankohtiin ei tulisi laisinkaan muutoksia.

Mikäli legi jostain syystä peruuntuu, ilmoitamme siitä osallistujille viimeistään 30 vuorokautta ennen purjehduksen alkua, eli ennen, kuin purjehdusta ollaan laskutettu. Valitettavasti emme kuitenkaan voi korvata peruutuksesta aiheutuvia lisäkuluja, kuten mm. majoituskuluja tai jatkoyhteyden muutoskuluja. Tästä syystä suosittelemme varautumaan riittävällä matkalippujen peruutus- tai matkavakuutusturvalla.

Tarkistathan tarkemmat ohjeet ja ehdot varaus- ja peruutusehdoistamme.

Mitä vakuutusyhtiötä suosittelette?

Emme suosittele mitään tiettyä vakuutusyhtiötä. Varmistathan kuitenkin avomeripurjehdusta sisältävälle legille osallistuessasi, että ostamasi vakuutus kattaa myös nimenomaan avomeripurjehduksen.

Varasin purjehduksen—mistä ja milloin saan lisätietoa?

Kaikille osallistujille lähetetään legiä koskeva infopaketti noin 1,5 kuukautta ennen purjehduksen alkua sähköpostitse. Purjehduksen vapaaehtoinen päällystö kokoaa lähtevän ryhmän myös yhteiseen WhatsApp-ryhmään tai sähköpostilistaan, joiden kautta aloitetaan tutustuminen ja yhteinen valmistautuminen purjehdukselle. Kaikissa kysymyksissä voi toki aina olla yhteydessä myös toimistoomme.

Majoitus ja matkustus satamiin

Milloin ja miten kannattaa varata matkat ja majoitus satamiin?

Alukselle voi saapua legin ensimmäisenä päivänä klo 15 alkaen ja legi päättyy viimeisenä päivänä klo 12. Lennot tai mahdolliset majoitukset kohteissa kannattaa suunnitella näiden ajankohtien ulkopuolelle.
Kukin osallistuja suunnittelee oman matkansa lähtösatamaan ja päätössatamasta kotiin itse.

Tyylejä on monia: jotkut haluavat toipua lennoista kohteissa 1–2 päivää ja toiset taas saapuvat suoraan alukselle legin ensimmäisenä päivänä. Legin päätyttyä jotkut suuntaavat suoraan lentokentälle ja toiset taas jatkavat matkustamista päätössatamasta eteenpäin muilla tavoin. Meidän puolestamme kaikki vaihtoehdot käyvät, kunhan saapuu alukselle legin aloitusajankohtana!

Voiko alukselle tulla tai tuoda tavaroita ennen legin aloitusaikaa?

Valitettavasti alukselle ei voi tulla ennen ilmoitettua legin aloitusaikaa. Aluksella saattaa olla vielä edellinen ryhmä paikalla, ja heillä tulee olla rauha päättää purjehduksensa yhdessä.

Alukselle ei valitettavasti voi myöskään säilöä omia tavaroita muutoin kuin purjehduksen ajaksi. Tavaransäilytyspalveluita on kuitenkin usein saatavilla satamissa tai niiden läheisyydessä olevissa hotelleissa.

Mitä lentoyhtiöitä, hotelleja tai muuta majoitusta suosittelette?

Emme toimijana ota kantaa tai suosittele mitään tiettyjä lentoyhtiöitä tai hotelleja, mutta suosittelemme vaihtamaan matkustusvinkkejä esimerkiksi muiden lähtijöiden kanssa yhteisessä WhatsApp-ryhmässä tai sähköpostitse.

Valmistautuminen purjehdukseen

Mitä purjehdukselle tulee pakata mukaan?

Alla löytyy ohjeellinen pakkauslista, joka toimii hyvänä pohjana kaikille purjehduksillemme. Huomioithan, että säilytystilat aluksilla ovat erittäin rajalliset. Älä pakkaa tavaroitasi kovakantiseen matkalaukkuun — iso putkikassi, reppu tai rinkka ovat parempi vaihtoehto. Suosi vaatteissa ja varusteissa monikäyttöisiä vaihtoehtoja ja pakkaa tavarat tiiviisti ja kevyesti! Satamissa on usein myös pyykinpesumahdollisuus.

Vaatteet ja kengät:

  • Sekä Helenalla että Vahinella suosittelemme omien purjehdusasujen tai vedenpitävien vaatteiden ottamista mukaan (esim. sadevaatteet tai kuorihousut ja -takki)
  • Alusvaatteet
  • Sukat + villasukat yöksi
  • Leggingsit/pitkät kalsarit tms
  • Sortsit/hame jos on lämmintä
  • Pitkät housut, esim verkkarit tai retkeilyhousut
  • Villapaita/lämmin huppari/kevyt untuvaliivi
  • Lyhythihainen paita (T-paita/toppi/aluspaita)
  • Pitkähihainen paita (esim. kevyt huppari, kevyt paita auringon suojaksi)
  • Uima-asu
  • Pipo/puffihuivi/lippis
  • Lämpimät sormikkaat ja/tai purjehdushanskat (vaihtoehto purjehdushanskoille on pitävät työhanskat, joita voi ostaa supermarketeista)
  • Kumisaappaat, purjehdussaappaat tai muut vedenpitävät tai helposti kuivuvat kengät sateen varalle (huom: vedenpitävät vaelluskengät eivät sovellu purjehdukselle)
  • Hyvät kävelykengät (saarissa on polkuja, kallioita ja korkeuseroja)
  • Sandaalit tai muut suihkukäynteihin sopivat kevyet kengät

 

Pyyhkeet, nukkuminen ja hygienia:

  • Pieni pyyhe (esim. käsipyyhe, retkipyyhe, mutta mielellään ei froteepyyhe)
  • Makuupussi (huom: aluksissa on lämmitys)
    Tyynyliina ja aluslakana
  • Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja pesuaineet pienissä pulloissa/palasaippuan muodossa
  • Korvatulpat
  • Omat lääkkeet, myös särkylääkkeet (ulkomaille mentäessä reseptilääkkeistä kannattaa ottaa reseptit mukaan)

 

Muut hyödylliset tarvikkeet:

  • Otsa- tai taskulamppu, sillä iltaisin ja öisin on pimeää
  • Kuulokkeet ja musiikkia/podcasteja offline-listoille ladattuna
  • Varavirtalähde nimikoituna (latauspistokkeet ovat usein ruuhkaisia aluksilla)
  • Aurinkolasit ja aurinkorasva
  • Oma kestävä ja nimikoitu juomapullo
  • Riippumatto, jos haluat nukkua satamissa yöllä kannella
  • Pieni määrä käteistä rahaa; käteinen on laajalti vielä kansainvälisesti käytössä ja Suomenkin saaristossa usein maksukorttiyhteydet pätkivät tai ovat hetkellisesti poikki

 

Näitä älä pakkaa:

  • Mitään arvokasta tavaraa, kuten kaiuttimia, kameroita, läppäreitä, padeja, koruja
  • Mitään tunnearvokasta tavaraa, joka voi kadota
  • Laastareita, desinfiointiaineita, pinsettejä tai muuta ensiaputarviketta (löytyy alukselta)
  • Paukkuliivejä (löytyy alukselta)

Millaisessa seurassa pääsen purjehtimaan?

Tähän kysymykseen on iloisen mahdotonta vastata. Aikuisille tarkoitetuilla seikkailupurjehduksilla ikähaitari voi helposti olla 18–60 vuotta, ja tyypillisesti mukana on sekä naisia että miehiä. Osalla purjehtijoista voi olla paljonkin purjehduskokemusta, kun taas osalla ei yhtään. Ihmiset tulevat mukaan eri puolilta Suomea ja joskus mukana on myös muualla kuin Suomessa asuvia ihmisiä. Tällöin komentokielenä käytetään suomen lisäksi englantia tai ruotsia riippuen osallistujien kielestä.

Onko mahdollista tutustua muihin lähtijöihin ennen purjehdusta?

Purjehduksen vapaaehtoiset kokoavat lähtevän porukan yhteiseen Whatsapp-ryhmään ja/tai sähköpostilistaan viimeistään noin 2–4 viikkoa ennen lähtöä. Ryhmässä voi aloittaa tutustumisen ja valmistautumisen purjehdukseen yhdessä sekä sopia mahdollisista yhteiskuljetuksista ja muusta vastaavasta!

Käytännön asiat ja erityisruokavaliot

Minulla on erityisruokavalio—kuinka toimin?

Purjehduksillamme pystytään huomioimaan yleisimmät erityisruokavaliot ongelmitta (mm. kasvis-, vegaani-, gluteeniton ja laktoositon ruokavalio). Mikäli sinulla on kuitenkin esimerkiksi keliakia tai allergia, joka vaatii turvallisuussyistä Epipenin mukaan, ilmoitathan siitä meille etukäteen.

Huomioithan kuitenkin, että aluksillamme kokataan isoille ryhmille ja ruokaa valmistavat purjehtijat itse, joten ruokalistat suunnitellaan yksinkertaisuusperiaatteen mukaan. Ruokatoiveita ja -mieltymyksiä emme valitettavasti pysty huomioimaan, mutta sopivaa syötävää löytyy varmasti aina kaikille koko purjehduksen ajaksi!

Miten aluksella nukutaan?

Kummallakin aluksella nukutaan jaetuissa hyteissä. Helenalla on 4 kappaletta maksimissaan 6 henkilön hyttiä ja Vahinella 3 kappaletta 2–4 henkilön hyttiä sekä pari punkkaa messin laidalla. Helenan sisätiloista saa hyvän yleiskuvan tästä videosta.

Yhteistyö ja vapaaehtoistoiminta

Haluan osallistua vapaaehtoistoimintaan!

Kiva, että olet kiinnostunut toiminnastamme! Löydät runsaasti tietoa eri mahdollisuuksista ja osallistumisesta vapaaehtoistyö-sivulta.

Kuinka voin tukea toimintaanne?

Suunnittelemme mielellämme erilaisia yhteistyömahdollisuuksia niin pienten kuin isojen yritysten, kaupunkien sekä kaikenlaisten yhteisöjen ja toimijoiden kanssa. Jos teillä on ajatus tai olisitte kiinnostuneita yhteistyöstä, olettehan herkästi yhteydessä!

Säätiömme toimii täysin vapaaehtoisvoimin, eikä toimintamme olisi mahdollista ilman tukijoitamme. Tapoja tukea työtämme on monia tutustu tukimahdollisuuksiin tarkemmin täältä. Kiitos, kun olet kiinnostunut tukemaan nuorisotyötämme!

Muut kysymykset

En löytänyt vastausta kysymykseeni—keneen olen yhteydessä?

Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin niin puhelimitse kuin sähköpostitsekin—ole yhteydessä! Mikäli yritit soittaa, mutta puheluusi ei pystytty vastaamaan soittosi aikana, jätähän meille soittopyynnön joko yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse stafinfo@staf.fi.