Vuonna 1973 perustetun Suomen Purjelaivasäätiön tehtävä on merellisen kiinnostuksen herättäminen kaikista kansankerroksista lähtevien nuorten keskuuteen. Alusta alkaen toiminnassa on korostettu nuorten sosiaalisten taitojen ja yhteisöllisyyden merkitystä.
Suomen Purjelaivasäätiö toteuttaa nuorisopurjehduksia Sail Training -ajatuksella. Sail Training- purjehdusten tarkoitus on oppia purjehdusta tekemisen kautta. Nuorilta ei vaadita aiempaa kokemusta tai tietoa liittyen purjehdukseen, vaan kaikki osallistuvat ja oppivat matkalla oman tasonsa mukaan. Kaikki osallistuvat purjealuksen arjen tehtäviin tasapuolisesti. Osallistujien itseluottamus ja osaaminen karttuvat matkan aikana. Ryhmätyöskentely ja purjehtimalla oppiminen on saanut yhteistyökumppaneilta ja nuorilta purjehtijoilta alusta alkaen positiivista palautetta ja Sail Training-menetelmä on kerta toisensa jälkeen todettu erinomaiseksi menetelmäksi oppia elämästä, itsestä ja yhteistoiminnasta.
Meille on tärkeää, että purjehdus ja merelliset kokemukset ovat aidosti kaikkien nuorten saatavilla riippumatta elämäntilanteesta tai perheen taloudellisista resursseista. Tarjoamme erilaisia stipendejä ja taloudellista tukea purjehdusten osallistumismaksujen kattamiseen.
Suomen Purjelaivasäätiö on osa kansainvälistä Sail Training International -kattojärjestöä.
Säätiö on tehnyt yhteistyötä lukuisten kolmannen sektorin toimijoiden kanssa 30 vuoden aikana. Yhden säätiön nuorten kanssa tehtävän toiminnan kulmakiven muodostaa yhteistyö Suomen Nuorisopurjehtijat ry:n (Snupu) kanssa. Toteutamme nuorille tarkoitettuja purjehduksia yhteistyössä Snupujen kanssa ja yhdistyksen gastitoiminta avaa kenelle tahansa nuorelle väylän toimia vapaaehtoisena kuunari Helenan purjehduksilla ja kehittyä taidoissaan jopa Helenan kansipäällystön jäseneksi asti.
2000-luvun alusta lähtien olemme tehneet yhteistyötä myös erilaisten sosiaalialan toimijoiden kanssa. Kalliolan setlementtiin kuuluva Kiskon klinikka otti Sail Training -purjehdukset osaksi huumausaineiden käyttäjille suunnattua hoito-ohjelmaa. Myös muita Kalliolan yksiköitä on ollut mukana purjehduksilla. Suomen Purjelaivasäätiö on vuosien saatossa tehnyt purjehduksillaan yhteistyötä myös Heikki Lampola Säätiön, SOS-lapsikylän, Y-Säätiön, SVEPSin ja lukuisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Suomen Purjelaivasäätiö pyrkii jatkossakin tekemään tiivistä yhteistyötä muiden nuorten ja nuorten aikuisten parissa toimivien tekevien organisaatioiden kanssa ja tarjoamaan merellisiä mahdollisuuksia kaikille taustasta riippumatta, säätiön perustarkoituksen mukaisesti.
Seikkailupurjehduksillemme voivat osallistua myös aikuiset. Seikkailemalla kanssamme aikuisten hintaan tuet samalla toimintaamme. Kiitos tuestasi ja siitä, että olet mukana tekemässä purjehdusta mahdolliseksi ihan kaikille!
Sail training -purjehdukset, eli merivalmennukset, ovat opettavaisia elämyksiä ja seikkailuja, joita toteutetaan eri kokoisilla purjealuksilla ympäri maailmaa. Kokemuksen keskiössä on osallistujan henkilökohtainen ja sosiaalinen kehitys.
Sail training -purjehdus vaatii usein osallistujia kohtaamaan monia vaativia haasteita, sekä fyysisiä että emotionaalisia. Purjehduksen voikin nähdä pääasiassa keinona auttaa osallistujaa oppimaan itsestään yksilönä ja osana ryhmää, ja tästä näkökulmasta sail training -menetelmästä löytyy yhtymäkohtia muuhunkin seikkailukasvatukseen.
Seikkailukasvatukseen voi tutustua tarkemmin Suomen nuorisokeskusyhdistys ry:n sivuilla.
Sail Training -menetelmästä ja sen vaikuttavuudesta on tehty useita kansainvälisiä tutkimuksia ja selvityksiä, joita kattojärjestömme Sail Training International on koonnut tänne.
Aiheesta on tehty muutamia selvityksiä ja opinnäytetöitä myös Suomessa:
Sail Training-menetelmää hyödyntävissä hankkeissa, kuten Vendassa (2021–2023) ja Meriheimossa (2018–2020) on toteutettu vapaasti hyödynnettävää materiaalia Sail Training -menetelmästä kiinnostuneille ryhmänohjaajille ja toimijoille:
Oppaat avautuvat Google Drivessa.
Kaikki Sail Training -purjehduksemme toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Noin seitsemänkymmenen aktiivisen vapaaehtoisen avulla merielämän makuun pääsee satoja eri tasoisia purjehtijoita vuosittain.
Oman Bursary on Sail Training Internationalin alla toimiva rahasto, joka tukee nuorten osallistumista Tall Ships Race -purjehduksille. Stipendiä voi hakea kaikki 15–25-vuotiaat nuoret. Stipendin suuruus on £500. Haku on helppoa ja tapahtuu seuraavasti:
1. Täytä hakemuslomake Oman Bursaryn sivuilla
2. Valitse ja ilmoita rahastolle purjehdus, jolle haluat osallistua.
3. Nimeä hakemukseen, mikäli toivot purjehtivasi Vahinella.
4. Lähetä hakemus.
Käsittelyajat ovat tyypillisesti nopeita. Huomaathan, että stipendiä voi hakea vain tuleville purjehduksille, ei takautuvasti.
Kattojärjestömme, Sail Training Internationalin sivuilta löydät muut rahastot, jotka myöntävät tukea tai stipendejä sail training-purjehduksiin aluksillamme.
Nuoret pääsevät kaikille purjehduksillemme alennettuun hintaan. Osallistujan tulee olla maksimissaan 29-vuotias purjehduksen alkaessa.
Tarjoamme myös kaikille Snupujen perusjäsenille (14–29-vuotiaat) -25 % kaikista kuunari Helenan ja Vahinen purjehduksista. Hinnat on laskettu valmiiksi varausjärjestelmässä. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin. Snupualennuksen edellytyksenä on kuluvan kauden maksettu Suomen Nuorisopurjehtijat ry:n jäsenmaksu. Lisätietoja jäsenyydestä voi kysyä suoraan Snupuilta.
Haluamme, että mahdollisimman moni nuori lähtökohdistaan riippumatta pääsee kokemaan samat seikkailut vesillä, kuin olemme itse kokeneet. Mikäli olet maksimissaan 29-vuotias ja kiinnostunut purjehtimaan kanssamme, mutta taloudellinen tilanteesi ei salli osallistumista, kirjoitathan meille vapaamuotoisen hakemuksen osallistumismaksuvapautuksesta tai -alennuksesta tällä lomakkeella. Myönnämme maksuvapautuksia ja -alennuksia harkinnanvaraisesti jatkuvan haun periaatteella.
Suomen Purjelaivasäätiö toteuttaa erilaisia hankkeita, joissa kehitetään Sail Training -menetelmää ja hyödynnetään sitä erilaisten kohderyhmien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Venda-hankkeessa yhdistyivät vuoden ympäri toteutuva ryhmämuotoinen seikkailutoiminta sekä yksilöllinen tuki oman suunnan löytämiseen. Yhtenä keskeisenä toimintamuotona toimi Sail Training -purjehdukset kuunari Helenalla. Toiminta oli suunnattu 18-29-vuotiaille pääkaupunkiseudulla asuville nuorille aikuisille, jotka olivat vailla työ- tai koulupaikkaa ja kaipasivat tukea oman suunnan löytämiseen. Osallistuminen oli vapaaehtoista ja maksutonta.
Hanke toteutettiin ajalla 1.5.2021-30.4.2023. Hankkeen päätoteuttajana toimi Valo-Valmennusyhdistys ry ja hankekumppanina Y-Säätiö. Hankkeen rahoittajana oli Euroopan sosiaalirahasto.
Ajokortti merelle oli Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka toteuttajana oli Suomen Purjelaivasäätiö. Hankkeen tarkoituksena oli avata väylä töihin merelle tai merenkulkualan opintoihin: saada kokemusta ja itseluottamusta vesiltä, näkymiä työmahdollisuuksiin vesillä esimerkiksi yhteysaluksilla tai charter-aluksilla vaikkapa kesä- tai keikkatöiden muodossa sekä tietoa merenkulkualan opiskelumahdollisuuksista. Hankkeen kohderyhmänä oli 18-29-vuotiaat nuoret aikuiset. Asuinpaikalla ei ollut väliä. Etusijalla olivat ne nuoret, jotka eivät olleet työelämässä tai koulutuksessa. Osallistuminen hankkeeseen ja sen koulutuksiin oli maksutonta.
Käytännössä hankkeen puitteissa oli mahdollista saada koulutusta ja todistus aluksella annetusta kansimiehen koulutuksesta, päästä tarvittaville kursseille (EA 1 ja alkusammutuskurssi) sekä kerryttää käytännön kokemusta harjoittelun muodossa kuunari Helenalla. Lisäksi koulutukseen kuului itseopiskelutehtäviä ja webinaareja. Kunkin osallistujan kohdalla tarpeelliset osiot arvioitiin yhdessä osallistujan kanssa, ja lopuksi osallistuja antoi näytön kuunari Helenan päällikölle osaamisestaan. Hyväksytyn näytön perusteella osallistuja sai todistuksen osaamisestaan. Osallistujia tuettiin työ- ja opiskelumahdollisuuksien kartoittamisessa jatkoa ajatellen.
Hankkeen aikana osallistujat saivat ajantasaista tietoa merellä työskentelystä, mitä se vaatii ja minkälaista työ on. Webinaareissa oli vierailevia puhujia merenkulkualalta ja alan opiskelijoita jakamassa vinkkejään alalle hakeutumisessa. Koulutuksen yksi tavoite oli antaa osallistujille käsitys siitä, kuinka jatkaa eteenpäin ja saada tukea omiin alanvalintapohdintoihin: mitä merenkulkuala tarjoaa, minkälaisia töitä voi tehdä merellä. Koulutuksessa avattiin myös vapaaehtoistyömahdollisuuksia vesillä.
Meriheimo-hanke oli Suomen Purjelaivasäätiön ja Y-Säätiön yhteishanke, jota rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Hanke tähtäsi pääkaupunkiseudulla asuvien itsenäistymis- tai nivelvaiheessa olevien nuorten aikuisten elämänhallinnan ja työelämävalmiuksien parantamiseen Sail Training-purjehduksia, kokemusasiantuntijuutta, vertaistukea sekä palveluohjausta hyödyntäen. Hankkeen tuotokset ja vapaasti hyödynnettävät materiaalit löytyvät Innokylästä.
Etsimme jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita tekemään seikkailuja todeksi ihmisille taustasta ja lähtökohdista riippumatta!
Linnankatu 72, 20110 Turku
Toimisto avoinna ma–to klo 9.00–13.00
+358 45 7836 3057
stafinfo@staf.fi
Sivustolla käytetään vain toiminnallisuutta mahdollistavia sekä analyyttisiä evästeitä. Voit lukea lisää tietosuojaselosteesta.