Purjehdukset

Junioripurjehdukset

Junioripurjehduksilla 12-13 -vuotiaat opettelevat purjehduksen ja merenkulun perusteita turvallisesti ammattitaitoisen kipparin ja perämiehen opastamina. Miehistössä on mukana myös gasti, joka on aiemmin Purjelaivasäätiön purjehduksille osallistunut nuori. Junioripurjehdus on purjehduskoulu, jossa opitaan purjehtimaan ja toimimaan ryhmässä.

Osallistujat vastaavat yhdessä pienryhmissä (vahtivuoroissa) muun muassa aluksen ohjaamisesta, purjeiden nostoista ja laskuista sekä ruuanlaitoista ja muista talousaskareista. Samalla kun uudet taidot karttuvat, kasvaa myös junnupurjehtijan luottamus omiin kykyihinsä. Tiimityöskentely tulee tutuksi käytännön kautta ja uusia ystävyyssuhteita syntyy väistämättä.
Junioripurjehdukset kestävät 3-4 vuorokautta. Matkalla purjehditaan ja vieraillaan reitin varrella olevissa satamissa. Merellä asioita opitaan itse tehden ja osallistuen, satamissa vieraillaan ohjatusti muun muassa luontopoluilla, idyllisissä saaristokylissä ja uimarannoilla.

Junioripurjehdukset tapahtuvat helpoilla merialueilla, joissa aallokon korkeus on yleensä alle 50 cm. Tyypillisesti reitti kulkee sisäsaaristossa. Aiempi purjehduskokemus ei ole tarpeen. Purjehdukseen tottuneillekin muutaman päivän purjehdus yhdessä saman ikäisten kanssa tarjoaa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Osallistujat eivät tarvitse purjehdusvaatteita eikä kalliita purjehdus varusteita, pelkkä reipas asenne riittää!


Nuorisopurjehdukset

Nuorisopurjehdukset tarjoavat 14-19 -vuotiaille toimintaloman merellisessä ympäristössä. Noin viikon mittaisten matkojen aikana tutustutaan Suomen rannikon ja Itämeren lähialueiden mielenkiintoisimpiin kohteisiin. Nuorisopurjehdukset ovat helpohkolla merialueella, jossa aallokon korkeus on maksimissaan 1 metrin. Merialueilla voi satunnaisesti esiintyä yli 10 metriä sekunnissa tuulta ja yli 1 metrin korkuista aallokkoa. Purjehdukset järjestetään yleensä kesäisellä Itämerellä.

Purjeiden käsittelyyn, aluksen ohjaamiseen, ruuanlaittoon, tiskaukseen ja muihin tehtäviin osallistuvat kaikki oppilaspurjehtijat vuorollaan. Opastuksesta vastaavat sekä aluksen kokenut runkomiehistö, että gasti, joka on aiemmin säätiön purjehduksella mukana ollut nuori. Sekä merellä että satamissa on myös vapaa-aikaa.

Aiempi purjehduskokemus ei ole tarpeen, vaan noin viikon mittaisen matkan aikana opetellaan yhdessä purjehduksen ja merenkulun perusteita käytännön kautta. Pääpaino toiminnassa on tekemällä oppimisessa, tiimityössä ja uusien kokemusten sekä ystävien saamisessa.


Seikkailupurjehdukset

Suuria aaltoja, matkapurjehdusta yövahdeissa ja uusia satamia! Suomen Purjelaivasäätiön talvikauden seikkailupurjehdukset tarjoavat merellisiä haasteita ja elämyksiä kokeneillekin purjehtijoille vesillä, joilla olosuhteet eivät joka päivä ole välttämättä pelkkää sivumyötäistä ja auringon paistetta. Seikkailupurjehduksen osallistujat kuuluvat matkan ajan purjealuksen miehistöön ja vastaavat vahtivuoroittain pienryhmissä mm. aluksen ohjaamisesta, purjeiden nostoista, laskuista ja vaihdoista sekä ruuanlaitoista ja muista talousaskareista. Kaikki tehtävät hoidetaan yhdessä. Satamissa vieraillaan reitistä ja sääolosuhteista riippuen muutaman päivän välein. Satamissa ja merellä on myös vapaa-aikaa.

Seikkailupurjehdukset järjestetään kohtuullisen vaativilla tai vaativilla merialuille. Kohtuullisen vaativilla alueilla tuulen nopeus ylittää usein 10 metriä sekunnissa rajan ja aallon korkeus voi ylittää kahden metrin rajan. Vaativilla merialueilla taas tuulet voivat yltää myrskylukemiin ja aallokko metriin. Seikkailupurjehdukset on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja yläikärajaa ei ole. Aiempi purjehduskokemus on suotavaa, mutta ei välttämätöntä. Seikkailupurjehdukset kestävät kahdesta viikosta kuukauteen ja niitä järjestetään syksyisin ja keväisin.

Seikkailut alkavat syyskuussa Itämerellä, kun säätiön alukset aloittavat matkansa kohti Karibian merta. Matka etenee Pohjanmeren ja Biskajanlahden poikki kohti Kanarian saaria. Etelää kohti mennessä ilmat lämpenevät ja sää muuttui leppoisammaksi siten, että Atlantin ylitys seilataan jo pasaatien siivittämänä. Keväällä seikkailupurjehduksiin kuuluu Atlantin ylitys pohjoista reittiä Azoreitten kautta ja matka huhti-toukokuussa Corkista Irlannista Oslon kautta takaisin Suomeen.

Kohtuullinen peruskunto ja joustava mielenlaatu eivät ole pahitteeksi seikkailupurjehtijalle. Paikoin kolea sää, reipas tuuli ja kunnon aallot voivat vaatia voimia, mutta ne myös antavat kokemuksia ja muistoja, joita ei kotivesillä voi välttämättä saada. Tule mukaan ja opi purjehtimaan erilaisessa purjehduskoulussa. Et tarvitse kalliita purjehdusvarusteita, pelkkä iloinen ja reipas mieli riittävät!


Karibian purjehdukset

Purjelaivasäätiö järjestää joka talvi Karibialla purjehduksia 18 vuotta täyttäneille. Yläikärajaa ei ole, ainoa rajoitus on oma terveydentila, jonka tulee olla riittävän hyvä. Karibian purjehdusten ohjelma koostuu päiväpurjehduksista, joilla siirrytään yleensä yhdestä saarivaltioista toiseen. Kohteissa tutustutaan nähtävyyksiin, suoritetaan pintasukellusta, maistellaan perinteisiä ruokia ja nautitaan auringosta. Matkalla pyritään yhteen yöpurjehdukseen, joka on todellinen elämys Karibian vesillä. Kirkas tähtitaivas, lämmin vesi ja lempeä tuuli sallivat purjehduksen shortseissa myös öisin. Karibialla meriolosuhteet ovat helpohkot tai kohtuullisen vaativat. Tuulen nopeus voi paikoittain ylittää 10 metriä sekunnissa rajan ja aallokko voi olla yli kaksi metristä.


Kilpapurjehduskset Tall Ships Races (TSR) ja Atlantic Rally for Cruisers (ARC)

Kilpapurjehdusten miehistöön ovat tervetulleita erityisesti 16-25 -vuotiaat nuoret, mutta vanhemmillekin purjehtijoille on muutamia paikkoja tarjolla. Kilpapurjehduksiin osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta purjehduksesta.

TSR-purjehdukset tarjoavat kansainvälistä humua, kilpapurjehduksen huumaa, tunnelmaa vierailusatamissa sekä tiimihenkeä omalla aluksella. Matkat kestävät kahdesta kolmeen viikkoon. Matkat koostuvat useita vuorokausia kestävästä purjehdusosuudesta ja vierailusatamien monipuolisista ohjelmista. Suurten purjelaivojen kilpailun järjestää Sail Training -organisaatioiden kansainvälinen kattojärjestö Sail Training International (STI). Tapahtuma vierailee Itämerellä joka neljäs vuosi.

ARC on ehkä suosituin säätiön purjehduksista. Tapahtuma on suunnattu aikuisille. ARC- kilpailu on Atlantin ylitys kilpailu Las Palmas Rodney Baysta St. Lucialle. SY Vahine osallistuu ARC:hen lähes poikkeuksetta.