Turku Activ Ålandsbanken FURUNO FINLAND Wärtsilä

  • STAF Online
  • STAF on Facebook

FURUNO FINLAND

Wärtsilä

Ålandsbanken

Activ

Turku

Danfoss

STI

TSR Kotka

TSR Turku

Turku

Danfoss

Kööpenhamina-Cherburg

Koeasetelma

Sosiaalinen koe suoritettiin tällä kertaa välillä Kööpenhamina-Cherbourg. Reitti oli hartaudella suunniteltu, koeasetelma huolella laadittu ja koehenkilöt valittu. Tarkoituksena oli selvittää, mitä tapahtuu, kun Vahine lastataaan pikkusieluisilla ihmisillä, epätoivoisilla keski-ikäisillä naisilla ja turkulaisilla hipstereillä?
 
Kokeellinen osuus
 
Proomu nimeltä Tacu

Purjehdus on tunnetusti elegantti harrastus simpukoinen ja kuohuviineineen. Mekin pääsimme osaksi tätä ihanuutta ennen Kielin kanavaa kiinnittymällä simpukkaisen proomun kylkeen yön pimeydessä. Lotjaa ei juuri pimeässä erottanut, mutta sen merellinen ja öljyisä tuoksu kutsui miehistöä seireenien lailla viettämään yhteistä yötä. Osa miehistöstä kylvi tappiomielialaa, mutta uskoimme silti selviävämme yöstä kunnialla. Aamulla heräsimme jämäkän saksalaisen työnjohtajan toiveeseen, että poistuisimme paikalta puolen tunnin päästä. Saimme makeat naurut, kun päivänvalo ei antanut proomulle armoa. Vahine jätti toivottavasti lopulliset jäähyiväiset ruosteiselle ja haisevalle Taculle.
 
Vaihtelevat sääolosuhteet

Matkamme aikana oli monia synkkiä ja myrskyisiä öitä. Jokainen vahtivuoro sai niskaansa ukkosta ja vesisadetta, jotkut jopa rakeita. Miehistömme oppi tekemään havaintoja säätilan tulevista vaihteluista. Havaitsimme, että kuiva, kuuma ja aurinkoinen purjehdus voi yllättäen kääntyä erittäin kosteaksi. Pohjanmeren aallokko ja keulahankatuuli vaikutti Vahinen pehmeään kulkuun ja keulahytin miehistö valitteli aamulla, ettei nukkuminen pesukoneessa ollut mitenkään mukava kokemus.
 
Siisteys

Iloinen miehistömme piti purjehduksen aikana hyvää huolta Vahinesta. Yleinen siisteystaso oli hyvä ja vessoja puunattiin säännöllisesti. Kuka nyt haluaisi purjehtia torakan kanssa?
 
Kokkailu

Purjehduksen aikana selvitettiin myös miehistön kykyä kokkailla kovassa aallokossa. Vaikka kahvinkeitin kaatui ja lautaset lensivät, suoriutui miehistömme kokeesta kiitettävästi. Tästä elävänä todisteena on turkulainen vannoutunut lihansyöjä, josta purjehduksen aikana kuoriutui esiin vegetaristi.
 
Kymppikerho

Matkan aikana miehistössämme virisi myös leikkimielinen kilpailuhenkisyys: Kuka pääsee kymppikerhoon? Klubi tunnetaan ekslusiivisuudestaan ja monet purjehtijat vain haaveilevat jäsenyydestä. Kymppikerhon vauhdissa lentävät sekä komvernaakelit että fallreepit.
 
55 tuntia

Sosiaalinen koe huipentui 55 tunnin yhtäjaksoiseen purjehdukseen, jolloin uhmasimme tuulta ja aaltoja matkalla Den Helderistä Cowesiin, Isle of Wightille. Purjehduksen aikana ajantaju hämärtyi, päivä ja yö menettivät merkityksensä ja elämämme pyöri säännöllisesti vaihtuvien vahtivuorojen mukaan. Mieliimme jäivät erityisesti yöpurjehdukset, joilloin tähdet ja öljynporauslauttojen valot tuikkivat kilpaa pimeällä merellä. Pääsimme myös hämmästelemään Rotterdamin edustan redi-aluetta, jossa viisikymmentä rahtilaivaa odotteli ankkurissa satamaan pääsyä. Miehistömme makeanveden matruusit pääsivät hämmästelemään vuorovesien ja virtauksien vaikutusta matkantekoon. Näiden 55 tunnin aikana vaatteet eivät vaihtuneet joka päivä ja hygieniataso laski. Seilorien mieliala pysyi kuitenkin korkealla, koska silmissämme siinsivät Cowesin klassikkoviikot pursiseuroineen, missä pian patsastelisimme skottiruutuhousuissamme ja polvimittaisissa hameissamme.
 
Johtopäätökset

Kokeen tarkoituksena oli selvittää, mitä tapahtuu, kun eri ikäluokat, sosiaaliluokat, kokeneet purjehtijat ja pilssihiiret lastataan Vahineen. Koe kesti 12 päivää, joiden aikana tarkkailtiin miehistön selviytymistä vaihtelevissa tilanteissa ja olosuhteissa. Vahinen iloinen joukkio selvisi kokeesta kiitettävin arvosanoin.
 
Miehistömme pohti kokeen aikana, kuka maksaa satoja euroja lomamatkasta, jotta pääsee siivoamaan vessoja, puunaamaan kantta, keittämään safkaa 11 henkilölle kuumassa, keikkuvassa keittiössä ja nukkumaan pesukoneessa. Purjehduksen aikana tapahtui paljon, mutta miehistö pystyi luottamaan toisiinsa ja hyvään huumoriin niin vasta- kuin myötävirrassa.
 
 © STAF Suomen Purjelaivasäätiö | Site Engine By Megative Tmi