Kohti Suomea

CPH - Parainen 19.-26.5
Sunnuntai 19.5. Kööpenhamina - Ronne
Aurinkoisena aamupäivänä legin CPH - Parainen miehistö alkoi kerääntymään Nyhavnin satamaan Vahinelle. Tiedossa oli kauppareissu, alkukoulutus ja petipaikkojen jako. Kun alkutoimet oli saatu tehtyä, starttasimme kello kahdelta kohti Itämerta, suuntana Rönne. Toiveissa oli saapua Rönneen jo seuraavana aamuna. Matkaa tehtiin moottorilla, jonka avuksi nostettiin iso ja fokka. Edellisellä legillä genoa oli kokenut kovia ja se oli jouduttu poistamaan käytöstä. Kannella odotti varagenoa, joka voitaisiin tarvittaessa ottaa käyttöön. Tuuli hieman yltyi alkuillasta ja päästiin hetken aikaa menemään myös purjeilla. Aika Ronneen saapumiselle muuttui maanantai-iltapäivään kello kahteen. Teimme siis 111 merimailin matkan 24 tuntiin. Vahtivuorot vaihtuivat hyvässä hengessä joustavasti. Ensimmäisen päivän laivamurkinoihin kuuluivat härkismunakoisocoucous sekä lohikeitto – tosi maukasta!
Maanantai 20.5 Ronne ja jännittävä lähtö kohti Visbyä
Saavuttuamme Rönneen osa lähti tutustumaan heti pikkukaupungin söpöille kujille ja osa jäi odottelemaan suihkuun pääsyä. Rönnessa tehtiin päiväpysähdys ja matka jatkui kymmeneltä illalla. Ennen lähtöä kävimme täyttämässä vesitankit eri laiturissa ja saimmekin  kivasti adrenaliinin nousemaan, kun Vahine piti parkkeerata aivan liian lyhyeen laituriin, hinaajan viereen  kovassa virtauksessa ja sivutuulessa. Lähdössä menetimme yhden - ei sentään miehistön jäsentä - vaan fenderin. Matka jatkui yön pimeyteen, salamoiden välähdellessä taivaalla. Kolmosvahti lähti nukkumaan, mutta koiranunta nukkuessa tiesimme, että välillä matkaa taitettiin hyvässä tuulessa purjeilla. Kunpa vain tuuli pysyisi...
Tiistai 21.5 Sumu
Kello viiden aikaa aamuyöllä vahdin vaihduttua tuuli tyyntyi ja jatkoimme matkaa jälleen moottorimarssilla. Ajatus oli pysähtyä aamupalalle Christiansin saarelle katselemaan hylkeitä, mutta sumu rajoitti näköpiirin 30 metriin. Päätettiin jättää hylkeet sumuun ja ihastella niitä joskus toiste. Lounaalla nautittiin nyhtöpossuburgereita. Moottorimarssi jatkuu ja agendalla tuulen kiinni napaaminen...
Raportti by Kolmosvahti J-P, Vekku ja Maria
Keskiviikko 22.5 Sumu hälveni, aurinko paistoi
Tuuli napattiin kiinni tiistaina, sumu hälveni. Sumun hälvetessä alettiin nähdä myös muuta liikennettä ja väylällä ollessa annettiin isompien alusten mennä omia suuntiaan ja tehtiin väistöliikkeitä. Keskiviikon aurinkoinen ja tuulinen päivä nosti vauhtia ja miehistön mielialaa. Kalmarsundin salmi kryssitiin sivutuulessa 5-7 solmun nopeudella. Snörpin kiristyksestä kurssin optimoimiseksi eristysmaininta Konstalle. Purjeita säädettiin maksimaalisen nopeuden saamiseksi. Opeteltiin myös tekemään paalusolmu itsensä ympäri sekä muitakin solmuja auringon lämmittäessä mukavasti.
Torstai 23.5. Saapuminen Visbyyn
Visbyyn saavuttiin harmaassa säässä ja tihkusateessa torstaiaamuna kello yhdeksän. Rantautumisjuomien kera päiväsuunnitelmat. Tietovisakuponkien tarkistus: voitto kakkosvahdille! Sateisen kelin aikana testattiin Visbyn uimahalli saunoineen. Visbyn keskustassa riitti nähtävää, muuri, mukulakivikadut, pienet talot ja vihreys. Iltaa kohden aurinko näyttäytyi ja illan kruunasi Suomi-Ruotsi MM-välierä, jossa Suomen Leijonien SM-liigajoukkue jyräsi Ruotsin NHL-pelaajat ja taisteli itsensä neljän parhaan joukkoon. Kylläpä Visbyn O'Learys oli oiva paikka olla katsomassa tätä jännitysnäytelmää. Tuuletimme Leijonien osumia muun baarin ollessa hiljaa. Henkilökunta oli ystävällistä, ja ottelun lopputuloksesta huolimatta erosimme ystävinä. Nukkumatti kutsui kyllä kaikkia viimeistään yhdeltätoista, kun oltiin tultu kuitenkin noin 2,5 päivää yhtä soittoa vaihtelevin unin.
Perjantai 24.5. Myötätuulessa Utöön
Perjantaiaamun tankkauksen jälkeen matkaan kymmenen jälkeen kohti Utöön saarta. Aurinko helli ja tuulet olivat erittäin suotuisat. Nostimme purjeet virsikirjalle ja vauhti  nousi 7 solmuun . Maittavan hampurilaislounaan sekä mangojuustokakun (super NAM!) jälkeen siirrettiin purjeet paaran puolelle ja ajettiin sivumyötäiseen. Vauhtia jopa yli 10 solmua.
Kakkosvahdilla on ollutkin hiljaisempaa blogin kirjoittamisen kanssa, sillä kuka sitä nyt purjehtiessa haluaa näyttöpäätteellä istua. Joka tapauksessa, matka on ollut upea, vaikka alkumatkan sumuinen ja heikkotuulinen sää välillä ärsyttikin - koneajolta emme voineet välttyä. Vauhdikkain ja upein purjehduspäivä on ollut tämä perjantai. Toivottavasti jo valmiiksi hakattu keulapurjeemme genoa kestää loppuun asti tässä sivumyötäisessä. Näillä tuulilla Utön saari tulisi saavuttaa huomiseen aamuun mennessä.
Kännyköiden kuuluvuus ulottuu näköjään Gotlannin länsialtaallekin asti. Netistä huomasimme, että Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva täyttää tänään 55 vuotta. Voisiko joku koti-Suomessa kiskoa lipun salkoon Riven kunniaksi?
Vakt nummer två: Kaarin, Olli ja Konsta.
Lauantai 24.5 Utö kierros ja sauna
Saavuimme Utöhön lauantaiaamuna. Rannassa selvitettiin tärkein eli kuka saavutti huippunopeudet Vahinella. Voittaja oli Pia 13,3 solmun nopeudella. Huippunopeus veti osan miehistöstä hiljaiseksi, mutta naisisto hurrasi. Päivä Utössä oli aika viileä, saimme opastetun kierroksen saaren historiaan, jonka kruunasi saunavuoro ja Suomen voitto Venäjästä. Ottelua seurattiin matkan teeman mukaisesti veneellä.
Sunnuntai 25.5 Saapuminen määränpäähän
Saavuimme Paraisille aamunpalan aikoihin. Viikon reissu Vahinella lipui päätökseen 50 merimailin matkalla suurimmaksi osaksi leppoisassa tuulessa. Alku päästiin purjeilla, ja loppumatka taitettiin moottorilla. Kolmosvahti sai nauttia upeasta auringonnoususta. Paraisilla satoikin sitten jo vettä. Venehuoltohommat tehtiin hyvällä yhteistyöllä ja jokainen jäi miettimään   jo seuraavia purjehdusmatkoja...Kiitokset koko miehistölle mielettömän hienosta 630 merimailin matkasta ja erityiskiitokset päällystölle kärsivällisestä opastamisesta purjehduksen saloihin.