Turku Wärtsilä FURUNO FINLAND Ålandsbanken Activ

  • STAF Online
  • STAF on Facebook

FURUNO FINLAND

Turku

Ålandsbanken

Wärtsilä

Activ

Danfoss

STI

Danfoss

TSR Turku

TSR Kotka

Turku

Horta-Sines

S1339  Horta-Sines , 19.4-30.4.2017

25.4.2017
37° 58,8´N    9° 40,9´W
 
Matka jatkuu, vihdoinkin purjeilla. Etäisyys Sinesiin, matkan päätepisteeseen lyhenee joidenkin mielestä liian hitaasti, joidenkin liian nopeasti. Jännitetään, pitääkö pöytävarausta aikaistaa vai myöhentää.
Nopeutta säädellään sen mukaan.
 
Pääskynenkin voi olla jänis: se laskeutui illansuussa Vahinelle ja asettui pentterimme kaapin päälle patalappujen väliin yöksi lepäämään. Väsyneelle matkalaiselle tarjottiin vettä ja perämiehen pyydystämä hyttysateria. Aamun valjetessa pääskynen kiitti ja lennähti kaapin päältä jatkamaan matkaansa.
Tiedä, mihin oli menossa. Olisiko lähtenyt  viimeksi nähdyn pääskysen perään. Toivottavasti ymmärsi kääntyä Eurooppaan takaisin. Lähin maankamara länteen on 900 mpk.
 
Vuorokauden aikana nähtiin useita delfiiniparvia. Spekuloitiin, onko joukko merinisäkkäitä lauma, joukko, parvi, tokka vai  jokin muu joukkio.
Päädyttiin parveen. Vaikuttaakohan matkan pituus keskustelun tasoon?
 
Sää on suosinut muutenkin. Harvinaiset kaksi auringonottopäivää ja kannella ruuhkaa. Tuulitietojen  perusteella olimme tosi onnekkaita: takaa on tulossa erittäin voimakas pohjoistuulialue ja myös edessämme odottaisi meitä huomattavasti vaikeammat itätuulet. Äkkiä alta pois.
 
Tätä kirjoitettaessa matkaa Sinesiin on noin 40 mpk. Ensimmäiselle maata näkevälle on luvassa rommiryyppy. Veneen sisällä ei ole ketään. Ylitämme myös vilkasta läivaväylää. Paatteja tulee etelästä ja pohjoisesta. Hieman arveluttaa käyttää purjeveneen oikeutta valita kurssinsa, kun lähestyvä alus on yli 300 m pitkä tankkeri.
 
Naru kiinni vielä tänään.
 
Kirjoitti kolmosvahti Kimmo, Veijo, Lauri

Sijainti 37 56N 13 23W
 
Tervehdys teille hyvä kotiväki ja ihmiset siinä lähistölläkin. Olette tietenkin olleet huolissanne, kun en ole pystynyt antamaan mitään merkkiä itsestäni näinkään pitkään aikaan. Siispä tiedoksenne, alan olla jo kunnossa, pahoinvointi, joka alussa huolestutti, on jo unohtunut ja yskäkin on hellittämässä.. Enää en häiritse köhimiselläni muuta veneen väkeä kuin satunnaisesti. Toivottavasti välitätte tietoja myös Ameriikan sukulaisille.
 
Meillä on nyt matkaa takana melkein viikko, Azorit on muisto vain ja lähimpänä meitä odottaa Euroopan reuna. Valitettavasti suurin osa matkasta on mennyt koneilla, mutta vihdoin viime yönä, onneksi juuri meidän vahtivuoro pääsi virittelemään purjeet ja nyt on meno taas  suloista.
Kevyttä ja ilmavaa, niin, ja hiljaista. Hämmentävää hiljaisuudessa on tietenkin se, että kaikki pienet satunnaiset kilahduksen ja kalahdukset, jotka aikaisemmin ovat peittyneet Sisu-koneen huminaan, tulevat esiin ja yhtäkkiä hiljaisuus onkin äänimatto.
 
No niin, tulemme siis Sinesiin liian aikaisin, ehkä vain minun mielestäni, purjehdusta kun on takana  vasta tuokio. Tietysti he, tuo tamperelainen herra-kööri, joka astui veneeseen jo Karibialta, alkaa  vähitellen odottaa kotimaan kamaraa. Se ei estä heitä kuitenkaan pyöräyttämästä mitä oivallisimpia aterioita . . . tosin me, tuoreet matkaajat, heitämme kehiin letut, melkein onnistuneen piirakan, ja juuri nyt tuoksuu uunissa nutella-'kakku'.
 
Sellainenhan se suomalainen on, kisaa riittää. Mutta hyvässä hengessä.
Niinpä, rakas kotiväki, lopetan tähän ja siirryn kannelle juomaan päiväkahvia iltapäivän aurinkoon.
Eipä juuri suloisempaa voisi olla.
 
Lämpimin terveisin
Katri (Oulun mummo) ja vahti C (Pauli ja etukammarin eli keulahytin veljekset Tero ja Jari)


23.4.2017 sunnuntai, klo 15.00
sijainti 37 56N, 16 34W
 
A+B vahdin 23s meripäivä, C-vahdin 4:s meripäivä
 
A-vahdin ajovuoro alkoi auringonnousun aikana klo 5-8.Auringon nousu on näillä ulapilla todella hieno ja vavahduttava kokemus, varsinkin kun meri on aivan pläkä edelleen.Ensin näkyy kuu ja venus  ja sitten alkaa aurinko kivuta. Kokenut kipparimme Bena totesi että hän on ollut vain kerran näin pitkässä pläkässä atlantilla.No kokemus se on tämäkin.

Kun oli suunnuntai aamu on aamupalakin meriperinteitä noudatten hyvin brittiläinen, muna+pekoni+pavut+muut lisukkeet. Tänään niin runsas että eka kerran jäi jotain pöytään.
Keli on tyyni +20C ja aurinkorasvaa tarvitaan jos kannella aikoo olla.
Havaintoja tämän päivän aikana delfiinejä, kilppareita ja valas joka jätti vain pyörteet sukeltaessaan veneen edestä näkymättömiin.

Samoin voimme vahvistaa yötaivaan ja tähtimeren.Kun menee ajovuoroon pimeelle kannelle on kuin menisi planetaarioon.Harmi ettei monikaan tiedä muuta kuin otavan tähtikuvion.Siinä tähtiä selällään  katsellessa aikaa pohtia ”askaruttavia asioita”. Lopputulos kiivan ajatuksenvaihdon jälkeen on sama kuin alku, eli ei mitään tolkkua kun ei ole wikipediaa.
Vahinen sisu on nyt jauhanut 3vrk ja jytinään tottuu.Todennäköisesti ja kun se toivottavasati sammuu, kaikki varmaankin huutavat keskustellessaan.

Klo 14.00 tuli kutsu miehistölle, kaikki kannelle, jossa nautittiin kahvin kera C-vahti Katrin leipomaa vadelmahillopiirakkaa.Namia oli. Kesken kahvittelun kopusi Captain Morgan 2litran puujalan kanssa kannelle ja tervehti arvokkaasti miehistöä ja onnitteli tämän legin puolivälin ylityksestä.Oudoksi sattumaksi myös valaan selkä ilmestyi näkyviin veneen oikealle puolelle. Kun puujalka oli käsitelty, Morgan poistui laivalta kaverinsa kanssa syvyyksiin.Saas nähdä kohtaammeko vielä tämän merien salaperäisen kapteenin?

Kimmo penkoi kassejaan ja löytyihän se lopulta, puolivälin sikaari, Kimmo ja perämies Julius nauttivat sauhuista,  huomautimme terveysriskeistä, eivät välittäneet...

C-vahti kiitteli plokissaan sopeutumista tamperelaikööriin(A+B) ja samalla nämä vahdit kiittelevät että ovat sopeutuneet. Helppoa se ei ole, on sen verran pinttyneitä tapoja eläkeläisköörillä.
Paatilla tämän köörin kierrokset alkavat pikkuhiljaa  nousta kun reissun päätepiste lähenee nyt vääjäämättä.

Kippari ilmoitti että keskiviikkona olisi jälleen maata jalkojen alla, joku mainitsi jo oluen......!
Sakarilla siis 3 vrk aikaa lunastaa lettulupauksensa!!!
 
Koko miehistöllä kaikki hyvin
 
Kirjaili A-vahti (Hannu, Sakari, Jarmo)

22.04.2017 14:00 Azoreiden kesäaikaa
Sijainti: 37°57.81'N 19° 49.55'W.
 
Kimmo, Late ja Veijo
 
Perjantai-iltapäivää jatkettii löppöisissa merkeissä valaita katsellen.
Iltavahdin (20-23) aikana saimme ihailla auringon laskua. Benan mainostamaa vihreätä hetkeä emme nähneet auringon laskiessa pienen harsopilven taakse.
Ilta vaihtui tähtikirkkaaksi yöksi. Olo tuntui ruorin takana epätodelliselta. Ammuvahdin (5-8) aikana tähtitaivas sitten vaaleni auringon noustua horisontin takaa.
 
Lauantai-aamupäivä on mennyt samoissa merkeissä valaita ja muita mereneläviä katsellessa (perämies tosin totesi , että siihenkin voi kyllästyä). Yksi valas, muutama laiskotteleva delfiini ja kuulemma jopa kilpikonna ja yksinäinen haarapääsky matkalla etelään nähty. Lie kyllästynyt pohjolan kylmiin.
 
Poerugalin sotalaivasto on sankoin joukoin liikkeellä, yhteenotoilta on vältytty.
 
Matka jatkuu löppösissä tuulissa ja aurigonpaisteessa Sisu-dieselin voimin kohti Sinesiä. Puolet Horta-Sines-legistä tulee täyteen piakkoin. Pari muutakin purjealusta näköetäisyydellä menossa samaan suuntaan.
 
Iltapäivän kruunasi Katrin paistamat letut hillon ja kermavaahdon kera.
Syötiin niitä kannella auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.
 
B-vahdin puolesta Kimmo

 
20.4.2017  38 15N  26 17W
 
Ja matkan blogi jatkuu...
15-19.4 Hortan tapahtumia...Saapumispäivänä 14.4 illalliselle 100 vuotiaaseen atlantin ylittäjien perinteiseen kuppilaan, Peters Sport cafeeseen, jossa koko miehistön voimin otettiin ”löysät pois”perinteisin menoin hyvällä ruualla ja juomalla.
Seuraavana aamuna ”hieman hapuilevissa merkeissä” naapuriveneen ranskalaismiehistö kävi kiittelemässä miehistöämme erittäin viihyttävästä Fado-esityksistä illan aikana, kun me kaihoisasti laulaen kaipailimme kotomaata. Eläkeläiskööri siirtyi hortoilemaan Hortan katuja aamiaista etsien ja lopulta löytyi. C-vahti (Bartz, Timo ja Matti ) jättivät aluksen ja siirtyivät kotia kohti.Sunnuntaina tutkailtiin Hortan saari taksilla ympäri mutta ei päästy tulivuorikraaterille kovan sumun vuoksi.Ma 17.4 kokoonpanolla Julius, Hannu, Veijo, Sakari ja uusi miehistön jäsen Pauli lähdettiin aamulautalla tavoittelemaan naapurisaaren ja Portugalin korkeinta tulivuoren huippua Picoa / 2350m merenpinnasta.
Polku oli vaativa ja erittäin vaikeakulkuinen ja verotti 2 miestä porukasta jättämään leikin kesken ongelmien vuoksi.Huipun huiputtivat Julius, Hannu ja Pauli.
Myös loppu uusi miehistö oli saapunut paatille.Uusi kippari Bena, miehistön jäsenet Tero ja Jari sekä Katri.
Hortan sataman laituripinnat on kaikki täynnä vierailleiden veneiden maalauksia. Myös Stafin Helenan ja Vahinen teokset siis löytyvät. Jarse maalarina sai tehtäväkseen päivittää ja restauroida Vahinen leiman vuodelle 2017.
Tiistaina aamulla käskynjako huoltohommille ja samalla kippari Bena ilmoitti että 19.4 ke lähdetään  Hortasta kohti Sinesiä.
Keskiviikko 19.4, köydet irtosivat Hortan satamasta klo 15.30 ja oli aika karistaa maanhajut jälleen kerran.Tuuli oli täysin vastaista joten vahinen Sisu sai jälleen hommia.Uusi vahtiryhmä loihti asioita ja  tavaroita etsien hyvät pastat lisukkeineen.Illallisen jälkeen kapteeni Bena antoi Hannulle luvan aukaista ehta rommipullo 65 vuotispäivän puitteissa ja samalla päivänsankaria pyydettiin hetki istumaan paikallansa. Eläkeläiskööri ja laivan miehistö sekä purjelaivasäätiö muistivat lahjoin ja lauluin juhlapäivää viettävää. Nyt ei ollut fadoa.Kun pullo tasattiin 12 jäsenen puiteissa jokaisen taivasosuus oli 0.8333dl.Nostimme maljat pienin kiitospuhein ja juhlat olivat ohi.Päivänsankaria odotti illallisen tiskivuori, armoa ei pyydetä, eikä anneta, siis tiskaamaan...
Siitä se merenkulkijan arki taas alkoi rullaamaan, ajoa, lepoa, siivousta...
20.4 torstai, tuulet eivät oikein suosi nyt matkantekoa joten purjeella ja koneella tullaan ja odotellaan josko tuulet hieman kääntyisivät....Aurinko paistelee ja kannellakin tarkenee oleskella.
 
Miehistöllä kaikki hyvin
 
Kirjaili 1 vahti(Hannu, Sakari, Jarmo)© STAF Suomen Purjelaivasäätiö | Site Engine By Megative Tmi