Turku Ålandsbanken Activ Wärtsilä FURUNO FINLAND

  • STAF Online
  • STAF on Facebook

Wärtsilä

Turku

FURUNO FINLAND

Activ

Ålandsbanken

Danfoss

TSR Kotka

Turku

TSR Turku

Danfoss

STI

Snupupurjehdus 8.9.-11.9.

Snuput Turku-Kökar
Kippari Pertsa, perämies Anssi.
Kansimiehet: Mikaela, Matti, kansiharjoittelu Jonna
Sari, Silke, Hanna, Kaisa, Taina, Emma, Elviira, Viivi, Krisse, Juho, Erika, Juha, Teemu, Mikael, Maria, Helena, Ville, Samu, Nina

Lauantina aamusta otettiin suunta kohti Brännskäriä. Perämies Anssi oli soittanut saarelle ja varannut meille saunan valmiiksi. Matkaa meillä oli n. 40 mailia, jotka taittuivat leppoisasti sivumyötäisessä. 

Kökarista lähtiessä pieni sumu vaikeutti lähtöä, mutta perille päästiin :) Valitettavasti sauna olikin tuplabuukattu, mutta onneksi Snuput on niin kekseliästä porukkaa, että ilta meni vallan mainiosti myös nuotiopaikalla jutellessa ja nauraessa. Sunnuntaina aamusta sitten suunnattiinkin kohti Aurajokea.
 
Snuput kiittävät väsyneinä ja onnelisina kaikkia hyvästä purjehduksesta!

Torstai 8.9.
Iirtauduimme kauniissa auringon paisteessa  Turun Aurajoesta. 
Sekalainen seurakunta oli lähdössä neljän päivän meriseikkailuun kuunari Helenalla. Hyttipaikat täyttyivät tulojärjestyksessä  ja kippari hoiti vahtivuorojaon vankan mermiesikokemuksen suomin turvin.  

Suuntasimme kohti Airistoa, jossa nostimme purjeet  kansimies Matin täsmällisten ohjeiden mukaan, oppilaiden voimin. Ensimmäinen yö purjehdittiin kahden tunnin vahtivuoroissa. Kuutamoisen tähtitaivaan upeus yllätti kaikki. Stand by-vuorolaisetkaan eivät malttaneet nukkua. Purjekasan päällä maatessa tuntui, että kättä ojentamalla yltää linnunrataa koskettamaan. Tähdenlentonen myötä lähti eetteriin lukuisia onnentoivomuksia.Oli huikeaa ajatella, että tähtitaivas valaisee rakkaita jossakin ja sama meri huuhtoo kaukaiset rannat. Ruorimies saattoi ohjata alusta jokin erityinen tähti kiintopisteenään. Otavan tähtikuvion lisäksi tunnistettiin ainakin Seulaset ja Orion. Ison purjeen siluetti erottui hienosti yön tähtisumua vasten ja aluksen reitti oli hetkittäin täysin linnunradan suuntainen. Seikkailun tuntua retkeen toivat öisellä merellä aavemaisesti lipuvat jättisuuret alukset. Suomen suurin tankkeri Tempera sekä kaksi loisteliaasti valaistua autolauttaa ohittivat meidät väliin turhankin läheltä.

Kökarin kallioiselle saarelle saavuimme kahdeksan aikaan aamulla. Lepovuorossakin olevat heräsivät keulapotkurin röminään ja siitä sitten aamupuurolle ja saarta ihailemaan.  Vuoden vierassatama Kökar oli nimensä veroinen – palvelu rannassa oli ystävällistä ja toimivaa. 
Nautimme saaren omenatuotteista eri muodoissa, pyöräilimme ja retkeilimme.
Kahdeksan seikkailijaa matkasi läheiselle Källskärille tutustumaan 1920-1993 eläneen vapaaherran rakentamaan paratiisiin.  Kivikkoinen ranta ja sitä kiertävät pitkospuut sekä siltarakennelmat eivät valmistaneet retkeilijöitä näkyyn, joka odotti saaren toisella puolella olevassa laaksossa. Hirsinen mökki keskellä kaunista välimerellistä puutarhaa. Jättimäiset alppiruusut ja muut eksoottiset pensaat ja perennat lumosivat tulijat. Kivilä reunustetut polut johtivat hämyisiin lehtoihin, joista löytyi antiikin jumalten ja jumalattarien patsaita. Vapaaherran unelma oli toteutunut myös siinä, että häneen rakastunut irlantilainen lady saapui saarelle 1970-luvulla ja asui mökissään useita vuosia. Saaren korkeimmalta kohdalta löysimme Tove Janssonin majan sekä salakellareineen sekä vierasmajan hieman alempaa. Muutamat meistä parkourasivat jyrkänteelle, missä seisoi upea Pegasoksen patsas merelle kurkottaen.

Vaiherikkaan päivän kruunasi tietysti sauna. Suurin osa kävi myös uimassa syyskuisessa meressä, vesi oli suolaista ja kylmää. Meduusoja riitti myös uimarannalle, onneks olivat harmittomia. Aluksen vieressä niitä oli tuhansia. Kesäisestä kiireestä hiljenneen saaren rannassa hento aalto tuuditti Helenan onnellisesti väsyneen seikkailijaporukan rauhalliseen uneen.

I-tiimi: Sari, Helena, Samu, Nina, Mikko, Marja, Juho
© STAF Suomen Purjelaivasäätiö | Site Engine By Megative Tmi